Puromuz3.com: Aromalı Puro
Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün devamçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak her hâlde, esnek ve tatlı bir konstrüksiyonda olmalı, güzel bir aromaya ve kararlı yanmayı esenlayacak kanatıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf berrak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten koca oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler de biriyi uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en özen etmesi gerekilen şey rast bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet rast bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız eğlence yada kâm maatteessüf katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tam hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve mideime amade yaklaştırmak mideindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her gün mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro nem değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde mideilen bir puro mefkûre nem değerlerinde mideiliyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine bakarak gayet isabetli ve mideilebilir en kâmil değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan eğlence almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken gayrı bir kişi bu nem değerinin puroya yazık edilen bir ölçü olduğunu ve katiyen mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem ayrımı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değaksiyonimi purolarına pert verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değaksiyontirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, tütün azalır ve mideimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, mideimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna gün ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimesne en kazançlı ölçü bu ve bu değerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah özdek averaj 6 kamer içerisinde aksiyonlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem verme üzerine oturmuş bu cümle sıcaklıktan müstakil olmadığı midein muayyen bir gün içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu şekil bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca ziyade suhunet değaksiyonimi olmayan ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri sahip olmak midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu ölçü iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz koca nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o gün gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in temelli ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkızılışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile birlikte yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek midein en kazançlı alternatif olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem kabız hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Akşam gün yada sezon intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde koca nem değerlerinde çift taraflı çkızılışarak sabit bir nem değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.